Новини Лановець та району

"Частину розстріляли, а тих, хто був поранений – добивали шаблями", – на Тернопільщині перепоховали воїнів, яких жорстоко стратили більшовики (фото)

Сьогодні у Ланівцях відбулося перепоховання останків 41 воїна армії Української Народної Республіки, які були розстріляні…

Це сталось в період ймовірно між святом Юрія, яке тоді відзначали 5 травня та Святої Трійці, що у 1919-му припало на 26-28 травня, повідомляє Лановецька районна державна адміністрація.

Про це свідчать розповіді старожилів Лановеччини та інші дослідження, зроблені завдяки пошуковим земляним роботам, здійсненим комунальним підприємством Львівської обласної ради «Доля» за дозволом Міністерства культури України від 31 липня 2018 року № 22-064-ІІ/18 на місці могили, розташованої на околиці містечка Ланівці, що входило до Крем’янецького повіту Волинської губернії.

«Відомо, що проходили бої поблизу Ланівців. Українські воїни потрапили в полон і були розстріляні за відмову співпрацювати з більшовиками. Хаотично розміщені останки свідчать про санітарне захоронення. Ідентифікувати загиблих важко, адже немає жодних списків. Проте, ми над цим працюємо. Частина воїнів була розстріляна, знайдено багато куль у кістках, а тих, хто був поранений – добивали шаблями. Також знайдені православні хрестики, 2 саморобні срібні перстні, ґудзики від одностроїв, рване взуття, кишеньковий ножик та гребінчик. Окрім цього відомо, що воїнів пограбували», - зазначив керівник експедиції, заступник директора меморіально-пошукового підприємства «Доля» Володимир Харчук.

Фото: Лановецька районна державна адміністрація.

43195861 1881215091963029 1412279461327405056 n

Останні новини

Це цікаво

Оголошення

Нерухомість

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *