
Тернополянин збирає, готує, лікує і навіть пише вірші про...гриби. Ділимося секретами
Автор:
Марія Бочан
- Осінь асоціюється з лісом і грибами. Зараз багато грибників і просто любителів виходять на грибне або «тихе» полювання.
- Ми дізналися про грибні місця, види грибів, які ростуть на Тернопільщині, секрети їх приготування, а також про лікувальний гриб у тернополянина Олександра Віблого.
- Про те, якими грибами можна отруїтись, розповідає лікар.
- Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих і незалежних матеріалів. Ми щиро вдячні за кожну Вашу підписку!
Олександр Віблий – людина різностороння. Саме він був героєм нашої червневої публікації про риболовлю.
Ми дізналися, що пан Олександр – не лише рибалка, а й знаючий грибник. Ще з самого малечку чоловік ходив у ліс по гриби, звідки й почалася його любов до їхнього збирання і приготування. Окрім багаторічного досвіду, чоловік озброївся ще й енциклопедією про гриби: їстівні та отруйні – для надійності. Але про гриби пан Олександр знає не з фото у книжках: він сам може написати не лише своє довідкове видання про гриби, а й збірку поезій про природу. Розмову з Олександром Віблим подаємо у форматі інтерв’ю.

Читайте також: Мав улов, більший за 6-річного сина: рибалки про свої трофеї та стиль життя
– Пане Олександре, чи вже ходили в ліс по гриби цього осіннього сезону?
– Так, якраз в неділю їздили в ліс по гриби з дружиною у с.Манюки колишнього Зборівського району. Ліс попав «під прес» грибників. Незважаючи на це, ми назбирали два відра гливів, два відра підпеньок. Залишились задоволеними (сміється – прим.авт.). В лісі ще були інші гриби, але цього разу вони нас не цікавили. Підпеньки підсушили, а решту законсервували. У лісі зараз зустрічається багато вже старих підпеньків, які й не варто брати.
– Які нестандартні гриби збираєте?
– Я збираю чорні лисички, на які люди навіть бояться дивитися, а також їстівні мухомори маремухи (мухомор червоніючий - прим.ред.) і порядовку, яку багато хто досі вважає отруйною. Люблю збирати й інші гриби: білі польські, червоноголовці, підберезники, білі сироїжки, рижики, фіолетову і сіру гливи, гриби сміттюхи, маслята, бабки, моховики тощо.

– Де в основному збираєте гриби?
– Збираю в основному на Теребовлянщині, в таких селах як Кровінка і Дружба, на Бережанщині, на Зборівщині і навіть в Тернополі в Гідропарку збираю печериці, так звані міські гриби (сміється – прим.ред.). У с. Лозова, що недалеко Тернополя, теж можна знайти гарні підпеньки. Щоб попасти на справжній грибний бум восени, потрібно їхати далі. На Кременеччину і на Буччачину, наприклад.

– Чи є у вас секрет швидкого перебирання, очищення, миття грибів?
– Звичайно, адже часом привожу їх досить багато, щоб ще потім всіх чистити. Роблю так: набираю у ванну води (якщо дуже багато грибів), висипаю їх туди і через друшляк перемиваю під проточною водою. За пів години можу перемити мішок грибів. Я випробував цей спосіб вже не раз.
– Як і що готуєте з грибів?
– Гливи солимо, консервуємо, маринуємо, морозимо, ставимо їх у холодне місце на зиму. Потім відмочуємо від солі і готуємо, ніби щойно зібрані в лісі. Підпеньки любимо сушити, тушкувати, смажити.

– Які гриби для вас найсмачніші?
– Найсмачніші гриби для мене – це червоноголовці і польський білий гриб. А от моя дружина любить гриби-парасольки. Цей гриб має дуже велику шляпку, тому деякі люди їх просто копають ногами у лісі. А ми їх смачно готуємо: довгу ніжку відрізаємо, шляпку миємо, коли вода стече, шляпку вмокаємо у муку з яйцем, не довго смажимо на один і другий бік, перчимо, зверху посипаємо зеленню і смакота! Смачним для мене є молодий гриб із не смачною назвою сміттюх.

– Яка ваша улюблена страва з грибів, що порекомендуєте приготувати?
– Найкраща для мене страва з грибів така. Берете гриби на ваш смак, чистите, перебираєте, трішки відварюєте, але не багато. Переварені гриби – не смачні. Далі у кастрюлю нарізаєте багато цибулі, часнику, моркву натираєте на тертці, додаєте спеції до вподоби і висипаєте туди заздалегідь відварені гриби. До прикладу, я готую цю страву з «вищої» категорії грибів: бабок, моховиків, червоноголовців, білих та польських грибів. Далі це все ставите на маленький вогонь і тушите до готовності. Вкінці, за смаком, страву можна присмачити або томатним соусом, або ж сметанним.

– Чи лікуєтесь ви грибами?
– Є такі гриби – веселка або гриб-яйце. На вигляд він круглий, як м’ячик. Він має біло-сіру плівочку, коли заглянути під неї, то видніється ядро, яке має желе, своєрідний слиз. Люди роблять настоянку з цього гриба на спирту чи горілці, яка допомагає при різних захворюваннях. Наприклад, веселка попереджає та лікує різні алергічні реакції, знімає набряк, сльозотечу, задуху, свербіж, почервоніння та лущення шкіри – для зовнішнього застосування. Для внутрішнього застосування також годиться, але перед її вживанням обов'язково слід проконсультуватися з лікарем. Цей гриб доволі рідкісний, наприклад, минулого тижня у лісі ми знайшли всього один, але раз на раз не попадає.

– Які нестандартні хвороби можуть лікувати гриби?
– Колись жінки, щоб боротися з алкоголізмом чоловіка, спеціально збирали гриби-сміттюхи, висушували і додавали до страв. Під час трапези з цими грибами, жінки навмисне давали чоловікові горілку. Цей гриб діяв, як кодування зараз, бо в чоловіка від поєднання цих грибів і спирту починалася сильна рвота, він лякався і кидав пиячити.
– Який, на вашу думку, гриб найнебезпечніший?
– У нас на Тернопільщині найбільше, мабуть, блідої поганки. Це найжорстокіший гриб, який напевне може бути взагалі в Україні і не тільки. Також небезпечними є мухомор смердючий або мухомор жовтіючий. Раджу озброїтись енциклопедією грибів і ретельно вивчити, які гриби є смертельно отруйними. До 16 років дітям взагалі не бажано їсти гриби.

– Чи просять вас люди заглянути у їхній кошик, чи всі там гриби їстівні?
– Я колись повертався з лісу біля с.Манюки і жіночки попросили подивитися, чи добрі гриби вони назбирали. Повірте, зі всього їхнього улову я залишив всього шість (!) грибів, а понад 100 викинув. Вони були отруйні. Не беріть тих грибів, у яких ви не впевнені!
Про гриби вірші мало хто пише, запевняє пан Олександр. Але він – виняток.
Вірш Олександра Віблого «Осінній ліс»:
Осінь. Різнобарв'ям ліс багатий,
Листям вкрилася земля,
Поспішаю, як на свято, бо прийшла грибна пора.
Під кущем ростуть маслята, зовсім поруч – моховик.
Сироїжки, мов дівчата, а за ними – боровик.
Далі у сосновім лісі звик ховатись польський гриб.
У мохах, густих, зелених він, як справжній лісовик.
Біля стежки, як сестриці, де ростуть міцні дубки,
Позбирались печериці, сірі гливи, синяки.
Тут і там, в траві високій, як на службі вартовій,
Причаїлися лисички і, о бабки, й козарі.
В лісі я гриби збираю, вже підпеньок повний кіш!
Ковпаки і молочаї, в кошик мій біжіть скоріш!
Обережно – гриби!
Головне управління ДСНС України у Тернопільській області повідомляє не вживати підозрілих грибів. Ось абетка безпеки по поводженню з грибами від ДСНС.
Основні причини отруєнь:
-
вживання отруйних грибів;
-
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
-
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
-
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
-
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
-
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
-
Не збирайте гриби:
-
якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
-
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
-
невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
-
з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
-
ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
-
"шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
-
-
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
-
Не куштуйте сирі гриби на смак.
-
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
-
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
-
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
-
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
-
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
-
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
-
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
-
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
-
УВАГА! У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
-
"Усі їстівні гриби мають приємний смак".
-
"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
-
"Усі гриби в молодому віці їстівні".
-
"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
-
"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
-
"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
-
"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
-
"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
-
-
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами
-
Викличте "Швидку медичну допомогу".
-
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
-
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
-
З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється
- Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
- Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Настійно радимо всім: не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити!
Лікар про отруєння грибами
Обласний токсиколог Андрій Горішний каже, що їстівними грибами, які є правильні, теж отруюються. Це стається насамперед через відсутність санітарії і неправильне приготування.
- Гриби вимагають серйозного підходу до приготування, а в нас люди люблять навіть «на зуб» попробувати в лісі сирі гриби, а це прямий шлях до отруєння, також неправильно їх готують, бо головне – не посто довго варити гриби, а кілька разів змінювати воду, в якій вони варяться, - пояснює лікар. - Отруєння може настати і через недотримання термінів зберігання. Люди можуть навіть тиждень тримати відварені в холодильнику гриби, поки з них вирішать щось приготувати. Такі випадки теж кваліфікуються як отруєння грибами, хоча це є більше харчове отруєння.
Крім того, їстівними грибами можна отруїтися, якщо збирати їх в забруднених місцях.
- Гриби часто проростають в нечистих місцях, наприклад попри колію. Гриби ростуть там, бо з вагонів скидають органіку, яка підсилює ріст. А гриб є губка – він акумулює токсини, важкі метали, радіаційне забрудення і йде отруєння цими шкідливими речовинами, - пояснює токсиколог.
Також варто пам’ятати, що гриб – це важка білкова їжа. А часто є такі пацієнти, які собі вирішують поїсти наніч тушених в жирній сметані грибів. Це провокує загострення хронічних захворювань, і люди опиняються в лікарні. Часто дорослі годують грибами дітей, що категорично не можна робити, адже їхня травна система ще не сформована, у них немає всіх потрібних ферментів.
- Резюме одне – не настільки важка ситуація в країні, щоб не було що їсти, крім дикорослого гриба. В європейських країнах, наприклад, не споживають дикорослих грибів, лише з фермерських господарств. Можливо, десь втрачається смак чи запах, зате безпечніше, – підсумовує лікар.
Читайте також: Щоб врятувати від отруєння грибами, кілька разів міняють плазму крові