Новини Лановець та району

Тернополянин збирає, готує, лікує і навіть пише вірші про...гриби. Ділимося секретами

Тернополянин збирає, готує, лікує і навіть пише вірші про...гриби. Ділимося секретами

Тернополянин збирає, готує, лікує і навіть пише вірші про...гриби. Ділимося секретами

Автор:

Марія Бочан

  • Осінь асоціюється з лісом і грибами. Зараз багато грибників і просто любителів виходять на грибне або «тихе» полювання. 
  • Ми дізналися про грибні місця, види грибів, які ростуть на Тернопільщині, секрети їх приготування, а також про лікувальний гриб у тернополянина Олександра Віблого.
  • Про те, якими грибами можна отруїтись, розповідає лікар.
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих і незалежних матеріалів. Ми щиро вдячні за кожну Вашу підписку!

 

Олександр Віблий – людина різностороння. Саме він був героєм нашої червневої публікації про риболовлю.

Ми дізналися, що пан Олександр –  не лише рибалка, а й знаючий грибник. Ще з самого малечку чоловік ходив у ліс по гриби, звідки й почалася його любов до їхнього збирання і приготування. Окрім багаторічного досвіду, чоловік озброївся ще й енциклопедією про гриби: їстівні та отруйні – для надійності. Але про гриби пан Олександр знає не з фото у книжках: він сам може написати не лише своє довідкове видання про гриби, а й збірку поезій про природу. Розмову з Олександром Віблим подаємо у форматі інтерв’ю.

Читайте також: Мав улов, більший за 6-річного сина: рибалки про свої трофеї та стиль життя 

– Пане Олександре, чи вже ходили в ліс по гриби цього осіннього сезону?

– Так, якраз в неділю їздили в ліс по гриби з дружиною у с.Манюки колишнього Зборівського району. Ліс попав «під прес» грибників. Незважаючи на це, ми назбирали два відра гливів, два відра підпеньок. Залишились задоволеними (сміється – прим.авт.). В лісі ще були інші гриби, але цього разу  вони нас не цікавили. Підпеньки підсушили, а решту  законсервували. У лісі зараз зустрічається багато вже старих підпеньків, які й не варто брати. 

– Які нестандартні гриби збираєте?

– Я збираю чорні лисички, на які люди навіть бояться дивитися, а також їстівні мухомори маремухи (мухомор червоніючий - прим.ред.) і порядовку, яку багато хто досі вважає отруйною. Люблю збирати й інші гриби: білі польські, червоноголовці, підберезники, білі сироїжки, рижики, фіолетову і сіру гливи, гриби сміттюхи, маслята, бабки, моховики тощо.

Лисичка чорна або Трубкогриб ріжкоподібний

– Де в основному збираєте гриби?

– Збираю в основному на Теребовлянщині, в таких селах як Кровінка і Дружба, на Бережанщині, на Зборівщині і навіть в Тернополі в Гідропарку збираю печериці, так звані міські гриби (сміється – прим.ред.). У с. Лозова, що недалеко Тернополя, теж можна знайти гарні підпеньки. Щоб попасти на справжній грибний бум восени, потрібно їхати далі. На Кременеччину і на Буччачину, наприклад. 

Гриб-зонтик великий

– Чи є у вас секрет швидкого перебирання, очищення, миття грибів?

– Звичайно, адже часом привожу їх досить багато, щоб ще потім всіх чистити. Роблю так: набираю у ванну води (якщо дуже багато грибів), висипаю їх туди і через друшляк перемиваю під проточною водою. За пів години можу перемити мішок грибів. Я випробував цей спосіб вже не раз. 

– Як і що готуєте з грибів?

– Гливи солимо, консервуємо, маринуємо, морозимо, ставимо їх у холодне місце на зиму. Потім відмочуємо від солі і готуємо, ніби щойно зібрані в лісі. Підпеньки любимо сушити, тушкувати, смажити. 

Глива або Плеврот черепичастий

– Які гриби для вас найсмачніші?

– Найсмачніші гриби для мене – це червоноголовці і польський білий гриб. А от моя дружина любить гриби-парасольки. Цей гриб має дуже велику шляпку, тому деякі люди їх просто копають ногами у лісі. А ми їх смачно готуємо: довгу ніжку відрізаємо, шляпку миємо, коли вода стече, шляпку вмокаємо у муку з яйцем, не довго смажимо на один і другий бік, перчимо, зверху посипаємо зеленню і смакота! Смачним для мене є молодий гриб із не смачною назвою сміттюх.

Червоноголовець лисячий (підосичник)

– Яка ваша улюблена страва з грибів, що порекомендуєте приготувати?

– Найкраща для мене страва з грибів така. Берете гриби на ваш смак, чистите, перебираєте, трішки відварюєте, але не багато. Переварені гриби – не смачні. Далі у кастрюлю нарізаєте багато цибулі, часнику, моркву натираєте на тертці, додаєте спеції до вподоби і висипаєте туди заздалегідь відварені гриби. До прикладу, я готую цю страву з «вищої» категорії грибів: бабок, моховиків, червоноголовців, білих та польських грибів. Далі це все ставите на маленький вогонь і тушите  до готовності. Вкінці, за смаком, страву можна присмачити або томатним соусом, або ж сметанним.

Улов минулорічних зимових підпеньків Олександра Віблого

– Чи лікуєтесь ви грибами?

– Є такі гриби – веселка або гриб-яйце. На вигляд він круглий, як м’ячик. Він має біло-сіру плівочку, коли заглянути під неї, то видніється ядро, яке має желе, своєрідний  слиз. Люди роблять настоянку з цього гриба на спирту чи горілці, яка допомагає при різних захворюваннях. Наприклад, веселка попереджає та лікує різні алергічні реакції, знімає набряк, сльозотечу, задуху, свербіж, почервоніння та лущення шкіри – для зовнішнього застосування. Для внутрішнього застосування також годиться, але перед її вживанням обов'язково слід проконсультуватися з лікарем. Цей гриб доволі рідкісний, наприклад, минулого тижня у лісі ми знайшли всього один, але раз на раз не попадає.

Відьмове яйце або веселка

 – Які нестандартні хвороби можуть лікувати гриби?

– Колись жінки, щоб боротися з алкоголізмом чоловіка, спеціально збирали гриби-сміттюхи, висушували і додавали до страв. Під час трапези з цими грибами, жінки навмисне давали чоловікові горілку. Цей гриб діяв, як кодування зараз, бо в чоловіка від поєднання цих грибів і спирту починалася сильна рвота, він лякався і кидав пиячити.                                                 

– Який, на вашу думку, гриб найнебезпечніший?

– У нас на Тернопільщині найбільше, мабуть, блідої поганки. Це найжорстокіший гриб, який напевне може бути взагалі в Україні і не тільки. Також небезпечними є мухомор смердючий або мухомор жовтіючий. Раджу озброїтись енциклопедією грибів і ретельно вивчити, які гриби є смертельно отруйними. До 16 років дітям взагалі не бажано їсти гриби.

Мухомор зелений або бліда поганка – надзвичайно отруйний гриб!

– Чи просять вас люди заглянути у їхній кошик, чи всі там гриби їстівні?

– Я колись повертався з лісу біля с.Манюки і жіночки попросили подивитися, чи добрі гриби вони назбирали. Повірте, зі всього їхнього улову я залишив всього шість (!) грибів, а понад 100 викинув. Вони були отруйні. Не беріть тих грибів, у яких ви не впевнені!

Про гриби вірші мало хто пише, запевняє пан Олександр. Але він – виняток.

Вірш Олександра Віблого «Осінній ліс»:

Осінь. Різнобарв'ям ліс багатий, 

Листям вкрилася земля,

Поспішаю, як на свято, бо прийшла грибна пора.

Під кущем ростуть маслята, зовсім поруч – моховик.

Сироїжки, мов дівчата, а за ними – боровик.

Далі у сосновім лісі звик ховатись польський гриб.                                                                               

У мохах, густих, зелених він, як справжній лісовик.                                                                           

Біля стежки, як сестриці, де ростуть міцні дубки,

Позбирались печериці, сірі гливи, синяки.                                                     

Тут і там, в траві високій, як на службі вартовій,

Причаїлися лисички і, о бабки, й козарі.                                                                                                   

В лісі я гриби збираю, вже підпеньок повний кіш!

Ковпаки і молочаї, в кошик мій біжіть скоріш!

Обережно – гриби!

Головне управління ДСНС України у Тернопільській області повідомляє не вживати підозрілих грибів. Ось абетка безпеки по поводженню з грибами від ДСНС.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;

  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;

  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

  • Не збирайте гриби:

    • якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;

    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

    • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

    • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

    • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

    • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

  • Не куштуйте сирі гриби на смак.

  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

  • УВАГА! У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

    • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".

    • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".

    • "Усі гриби в молодому віці їстівні".

    • "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

    • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

    • "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

    • "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

    • "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами

  1. Викличте "Швидку медичну допомогу".

  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється

  • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  • Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Настійно радимо всім: не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити!

Лікар про отруєння грибами

Обласний токсиколог Андрій Горішний каже, що їстівними грибами, які є правильні, теж отруюються. Це стається насамперед через відсутність санітарії і неправильне приготування.

- Гриби вимагають серйозного підходу до приготування, а в нас люди люблять навіть «на зуб» попробувати в лісі сирі гриби, а це прямий шлях до отруєння, також неправильно їх готують, бо головне – не посто довго варити гриби, а кілька разів змінювати воду, в якій вони варяться, - пояснює лікар. - Отруєння може настати і через недотримання термінів зберігання. Люди можуть навіть тиждень тримати відварені в холодильнику гриби, поки з них вирішать щось приготувати. Такі випадки теж кваліфікуються як отруєння грибами, хоча це є більше харчове отруєння.

Крім того, їстівними грибами можна отруїтися, якщо збирати їх в забруднених місцях.

- Гриби часто проростають в нечистих місцях, наприклад попри колію. Гриби ростуть там, бо з вагонів скидають органіку, яка підсилює ріст. А гриб є губка – він акумулює токсини, важкі метали, радіаційне забрудення і йде отруєння цими шкідливими речовинами, - пояснює токсиколог.

Також варто пам’ятати, що гриб – це важка білкова їжа. А часто є такі пацієнти, які собі вирішують поїсти наніч тушених в жирній сметані грибів. Це провокує загострення хронічних захворювань, і люди опиняються в лікарні. Часто дорослі годують грибами дітей, що категорично не можна робити, адже їхня травна система ще не сформована, у них немає всіх потрібних ферментів.

- Резюме одне – не настільки важка ситуація в країні, щоб не було що їсти, крім дикорослого гриба. В європейських країнах, наприклад, не споживають дикорослих грибів, лише з фермерських господарств. Можливо, десь втрачається смак чи запах, зате безпечніше, – підсумовує лікар.

Читайте також: Щоб врятувати від отруєння грибами, кілька разів міняють плазму крові 

 

Останні новини

Це цікаво

Оголошення

Нерухомість

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *