Як замаринувати шашлик легко, швидко і смачно: перевірені рецепти від тернополян
Автор:
Ольга Турчак
- Як вибрати та замаринувати шашлик так, аби він був смачним?
- Ми зібрали цікаві рецепти від відомих тернополян. Як готувати м`ясо розповіли професійні кухарі, депутати і ті, хто є гуру в цій справі.
Шашлик як у ресторані від су-шефа Юлії Фалінської
— Найважливіше — це правильно обрати м`ясо. Шашлик можна готувати з баранини, яловичини та свинини. Щодо баранини, найкраще — це корейка або вирізка. Яловичина — це філе, але це м`ясо досить жорстке, тому його потрібно маринувати і готувати довше. Зі свинини найкраще обрати ошийок, — радить кухар.
Найкраще для шашлику обирати шматки, які мають прослойки жиру. Так шашлик буде соковитішим. М`ясо має бути свіжим. Головне, аби не шматках не було крові, а колір був яскраво-червоний.
— Щодо маринаду, то розповім, як готуємо ми. Маринад простий, а складники є практично в кожного на кухні. М`ясо зачищаємо від зайвого жиру та прожилок. Додаємо до смаку сіль, перець і копчену паприку, трішки цукру. Аби маринад добре "чіплявся", треба трішки олії. Також додаємо цибулю кільцями. Можна ще додавати соєвий соус.
Маринувати шашлик треба мінімум 5-6 годин. Впродовж того часу бажано його кілька разів перемішати.
Три рецепти маринаду від кухаря та художника Тараса Гірняка
Пан Тарас поділився трьома рецептами.
— Наріжте багато цибулі кільцями. Додайте сіль і перець. Це найпростіший маринад для розм`якшення м`яса. Найкраще він підходить для свинячої шиї. Маринувати потрібно мінімум одну ніч. В мене було таке, що я залишав на три дні. Більше, думаю тримати не варто. Але чим довше шашлик простоїть у маринаді, тим м`якше та соковитіше воно буде, — каже він.
Другий рецепт: додайте до м`яса ківі або ананас.
— Суть в тому, що коли ви додаєте продукт, який містить кислоту — м`ясо стає м`якшим. Поширений за радянських часів рецепт з майонезом теж за цим принципом. Але я готую, додавши ананас чи ківі. На два кілограми достатньо буде два-три ківі. Ще можна додати ананас, але тоді шашлик буде мати солодкавий присмак, — радить пан Гірняк.
За третім рецептом, можна до м`яса додати соєвий соус. Тоді його навіть не треба солити. Цибулю додати можна. Під час приготування шашлик можна поливати маринадом, який залишився, або пивом. Якщо маєте сухе вино — поливайте і ним.
— Важливо також те, на яких деревах ви смажите м`ясо. Нещодавно я обрізав виноград і до дров додавав лозу. Тоді готова страва матиме особливий аромат. Для мангала використовуйте дрова з фруктових дерев. Можна брати і дрова з дуба, граба. Хвойні не годяться, — каже чоловік.
Рецепт шашлика за 25 хвилин
Як приготувати смачний шашлик, розповідає шеф кухар Андрій Хитрий.
— На 1 кг свинної шиї беруть 0,5 л газованої мінеральної води, 3 цибулини, які нарізають товстими кільцями. З приправ: перець чорний, сіль, паприка гостра, солодка. До смаку можна додати сушені італійські трави, що добавить особливої пікантності шашлику, — каже кухар.
Маринувати м'ясо за таким рецептом можна кілька годин, чим довше, тим краще. Але, якщо поспішаєте, то достатньо і 25 хвилин.
Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Smachnogo/yak-prigotuvati-smachniy-shashlik-retsepti-vid-ternopolyan-10688797.html
Шашлик з яловичого язика
Рідкісним рецептом шашлика з нашими читачами поділився колишній депутат Тернопільської міськоі ради, а зараз обранець в районній Андрій Шкула. Чоловік радить спробувати шашлик з яловичого язика.
— Подібної страви не зустрічав, поки не надумалось приготувати. Результатом я приємно здивований і особисто для мене — то один з найоригінальніших шашликів, які куштував, — каже він. — Приготування не складне, але треба хоча б два дні на маринування. Ну і варто сказати, що язик — один з найкорисніших різновидів м’яса. Крім того якщо говорити про жорстку яловичину, то язик буде «ніжним» на фініші приготування.
Інгредієнтів в грамах наш експерт не готовий озвучити. Каже, що ніколи не був скурпульозним до страв, особливо з м‘яса. Тому рекомендує додавати все «на око».
— Приготування, повторюсь, просте. Язики помити і відварювати зо дві години з цибулею, морквою, сумішшю перців, сіллю. Після залити холодною водою та зняти покриття, — каже Андрій Шкула. — Далі нарізати на шматки шириною 3-4 сантиметри.
Для маринаду треба оливкову олію, трохи карі, дрібно нарізаних консервованих ананасів, гірчиці, солі. Маринувати треба близько двох днів, в холодильнику, час від часу перемішуючи. Все. Далі на мангал.
— Щоправда, треба розуміти, що язик доволі «пісний», тому на шампурі шматки треба перекладати салом. А в ідеалі, якщо є час бавитись, кожен шматок можна обгортати в бекон і лише тоді нанизувати. На жарі, по тривалості, тримати як свинину. І, не забувайте, під час готування скроплювавати білим сухим вином, — каже депутат.
Також чоловік зауважив, що язик вважається делікатесом. Проте за ціною він значно дешевший від філейної яловичини.
Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Smachnogo/yak-prigotuvati-smachniy-shashlik-retsepti-vid-ternopolyan-10688797.html
Шашлик з секретним інгредієнтом
— Шашлик — це є моя улюблена страва з м‘яса. Ми — галичани і готуємо здебільшого шашлик з свинини. Є декілька рецептів приготування шашлику. Поділюся моїм улюбленим, — каже депутат міськради, підприємець Роман Навроцький
Для такого шашлику беремо свинний ошийок (шия). М'ясо ріжемо поперек волокон великими шматками. Додfємо до м‘яса приправи: перець духмяний, перець звичайний, суміш приправ для шашлику (на любителя). Нарізаємо цибулю кільцями і в кінці додаємо лавровий лист.
— А також поділюся з Вами своїм секретним інгредієнтом — це пажитник мелений (продається у відділі спецій). Все ретельно перемішуємо і додаю трішки мінеральної води. Ідеально, щоб шашлик в маринаді простояв ніч. На наступний день можна готувати страву і смакувати, — каже чоловік.
А за яким рецептом шашлик маринуєте ви? Пишіть у коментарях.