Новини Лановець та району

Ціна на цукор далі б'є рекорди! Виробники переходять на замінники, чим вони шкідливі – експерти

Ціна на цукор далі б'є рекорди! Виробники переходять на замінники, чим вони шкідливі – експерти

Ціна на цукор далі б'є рекорди! Виробники переходять на замінники, чим вони шкідливі – експерти

Автор:

RIA плюс

  • Ціна на цукор як в Україні, так і в Тернополі, починаючи з жовтня, стрімко зростає. За даними Державної служби статистики, коли торік у січні цукор коштував 12,24 грн за кг, то вже у грудні – 19,75 грн, а в січні 2021-го – 21,04 грн. Тож на початку цього року він подорожчав, порівняно з аналогічним періодом 2020-го, на 54,7 відсотка. 
  • Що чекати далі? Чи й надалі зростатиме ціна на цукор? Ми проаналізували, що відбувається на ринку і темпи виробництва солодкої продукції на Тернопільщині.

У даний час цукор на найбільшому продовольчому ринку в Тернополі (поблизу видавництва «Збруч») можна вільно придбати гуртом по 20 грн за кг. 50-кілограмовий  мішок цукру коштує 1000 грн. У роздрібній торговельній мережі ціна стартує від 22 грн і досягає 24-25 грн за кг.

Чому так сталося? Цукру зварили явно замало. Україна наближається до дефіциту і продовжує встановлювати  антирекорди з  виробництва цукру. 

У сезоні-2020 зварили ледь більше 1 млн тонн солодкого продукту. Роком раніше в Україні виготовлено 1,48 мільйона тонн цукру, або на 19 відсотків менше, ніж у 2018 році (1,82 мільйона тонн). Про славу України як цукрової держави доведеться забути. У 1980-х українські цукрові заводи щорічно виробляли понад 4 млн тонн бурякового цукру (у 1990 р. виробництво цукру в Україні сягнуло 5 млн тонн). Вони забезпечували 13–20% світового виробництва цукру. Україна була другим після Франції експортером цукру в Європі. Тепер, за даними Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор»,  з колишніх 192 цукрових заводів цукор в Україні виробляють лише 30. 

Скільки наварили на Тернопільщині?

Всеукраїнська тенденція зі зменшення виробництва цукру відобразилася і на Тернопіллі. Так, у цьому сезоні з переробки цукрових буряків вироблено лише 105,6 тисяч тонн. Працювали лише два цукрозаводи – Чортківський і Хоростківський. За спостереженнями автора цих рядків та працівників Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, ще на двох заводах – Збаразькому і Козівському-  залишилися площадки для прийому цукрових буряків. На інших цукроварнях, зокрема у  Бучачі, Борщеві,  Ланівцях,  давно вивітрився запас цукру і цукросировини. Заводи в цих містах руйнуються, або вже їхнє обладнання порізане на брухт. 

Посівні площі під цукровим буряком продовжують скорочуватися. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації, у 2020 році ці посіви скоротилися до майже 18 тисяч гектарів. Для прикладу, у 2019 було відведено під солодкі корені  23,7 тисяч гектарів. А, наприклад, ще двадцять років тому, у 2000 – му цією культурою в області засівали 73 тисячі гектарів. Населення майже не сіє цукровий буряк: ця культура – трудомістка і затратна. Тому посіви буряка у господарствах населення не перевищують 4 тисяч гектарів. 

Врожайність цукрових буряків теж знизилася. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, у  2020 році вона  становила 476 цнт/га, а роком раніше – майже 500 цнт/га. Прохолодний травень, дощовий червень і спекотний липень «виїли» цукор з коренів.

Чому так мало сіють цукрових буряків? 

Директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації Володимир Стахів в розмові із журналістом «20 хвилин» пояснив причини такої ситуації:

– В останні роки в державі трималася низька ціна на цукор – 10 грн за кг, яка не покривала затрат на його виробництво, – каже фахівець. –  З тієї причини сільгоспвиробники знизили посівні площі під буряк. Вони стали сіяти більше соняшника, кукурудзи – культури менш затратні, але ті, які користуються попитом на внутрішньому і зовнішньому ринку, відповідно, приносять більші прибутки. У 2020 році посіви соняшника зросли майже на 30 тисяч гектарів – до 89,8 тисяч гектарів, а кукурудзи – на понад 43 тисячі гектарів – до 143,8 тисяч. Зараз ціна на цукор зросла до 20 грн за кг. Якщо вона буде на цьому рівні, то можна говорити про збільшення виробництва цукру і збільшення посівних площ під буряк…Але не факт.

Ціна на цукор в Україні уже обігнала світові позначки. Бо коли його ціна на Лондонській біржі тепер коливається від 450 до 481 $ за тонну, то  на українському ринку перевищила 700$ (20 тисяч грн). То куди ж зростати «солодким» цінам у нашій державі?  

Що кажуть аграрії? 

А тим часом вирощування цукрових буряків в Україні стає все більш затратною справою. 

– При сьогоднішніх цінах на  насіння,  міндобрива, засоби захисту, зарплатах витрати на вирощування цукрових  буряків сягають 40 тисяч гривень на гектар. Добре те, що ми працюємо за давальницькою схемою із ТОВ «Радехівський цукор» - здаємо буряки на цукрозаводи у Чортків і Хоростків, отримуємо цукор і стараємося продавати, коли ціна на нього зростає. При ціні цукру 19-20 грн за кілограм рентабельність вирощування буряків досягає 30%, - розповідає генеральний директор корпорації «Агропродсервіс» Андрій Баран.

Подорожчала і кондитерка

Зростання ціни на білий цукор на згаданих майже 55 відсотків вплинуло на вартість кондитерських виробів з цукру. За словами голови асоціації  «Укркондпром» Олександра Балдинюка, лише за півтора місяця 2021 року цукерки подорожчали на 10%, мучна продукція – майже на 12%… Зростання цін на готову кондитерську продукцію не приховують її виробники. Наприклад, пані Галина, яка випікає торти і продає їх на Центральному ринку Тернополя, каже, що після подорожчання цукру до 19 грн за кг разом із зростанням вартості борошна (за статистикою, здорожчання муки за минулий рік досягнуло понад 9 %) кілограм торту подорожчав в середньому на 20 гривень.

Використовують цукрозамінники

За даними Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, внутрішнє споживання цукру в Україні щороку скорочується, і у 2019-2020 роках воно коливалося  в межах 1,360-1,370 млн тонн. Та нічого дивуватися: як інформує Держстат, із 1991 року кількість населення в Україні  зменшилася із 52 до 41,5 млн осіб. Тобто споживачів цукру стає фізично менше. З іншого боку,  кондитерська промисловість використовує все більше цукрозамінників. Та у них більше шкоди, ніж користі для здоров’я. В цьому переконує тернопільська дієтологиня Мар’яна Лебідь:

– Цукор має високу калорійність, і люди часто шукають солодку альтернативу у штучних цукрозамінниках.  У 2014 році Ізраїлі було проведено цікавий дослід, який доказує, що підсолоджувачі викликають порушення толерантності (чутливості) до глюкози. Одній групі давали воду, другій – воду з цукрозамінниками, а через 11 місяців повернули звичайний цукор в раціон. У групи з цукрозамінниками виявили дуже високий ріст цукру в крові (стан перед діабетом), організм перестав його відчувати і контролювати. 

Штучні цукрозамінники допомагають втрачати відчуття міри і переїдання, бо немає відчуття насичення. Вони призводять до зменшення вивільнення такого гормону, як глюкагоноподібний пептид, який приймає участь у регулюванні рівня глюкози та інсуліну.

До прикладу, такий підсолоджувач, як аспартам (Е951) в 200 разів солодший, ніж цукор. Дослідження показали, що при довгому вживанні він  викликає головний біль, дзвін у вухах, алергію і депресію. При нагріванні не стабільний, і стає канцерогеном класу А, як миш’як.

Якщо Ви здорові, найкращий варіант забути про штучні цукрозамінники, і контролювати солодощі в харчовому раціоні. Велика кількість цукру, ще нікому не принесла користі. Штучні цукрозамінники -  це не менше калорій, це велика шкода для здорового організму.

Коментарі

Загрузка... Вхід...
Тут немає коментарів Будь першим!

Написати нового коментаря

Comments by

Останні новини

загрузка...

Це цікаво

Оголошення

Нерухомість