Святкові приготування цього року для багатьох українців почнуться не з вибору рецептів, а з підрахунків. Новорічний стіл у 2025-му році виявився значно дорожчим, ніж кілька років тому: за останні три роки ціни на більшість улюблених страв зросли в рази, і лише один популярний продукт став дешевшим.
Найбільше подорожчав традиційний салат олів’є. Якщо у 2022 році кілограм цієї страви коштував в середньому 183 гривні, то тепер за нього доведеться викласти близько 264 гривень.
Не відстає й оселедець під шубою — його ціна зросла з 96 до 122 гривень за кілограм. Справжнім «рекордсменом» святкового столу стала буженина з ошийку. За три роки її ціна підскочила майже вдвічі — з 220 до 410 гривень за кілограм.
Святкові закуски також серйозно вдарили по гаманцю: набір із 16 бутербродів з ікрою та шпротами подорожчав з 329 до 662 гривень.
Не обійшлося без підвищення цін і на напої, і на гарячі страви. Пляшка шампанського, яка у 2022 році коштувала близько 140 гривень, тепер обійдеться вже у 229. Запечена курка вагою 1,5 кілограма подорожчала з 136 до 193 гривень, що, безумовно, відчутно для сімейного бюджету.
Але є й приємна новина. Єдиним продуктом, який став дешевшим на святковому столі, виявилися мандарини. Якщо три роки тому кілограм цих цитрусових коштував у середньому 62 гривні, то цього року їх можна знайти приблизно за 55 гривень.
Отже, новорічний стіл у 2025 році змусить українців уважніше планувати витрати, відмовлятися від частини делікатесів або шукати бюджетні альтернативи. І хоча свято точно не стане дешевим, навіть у цьому зростанні цін знайшлося маленьке, але приємне виключення.

Інфографіка від "Телеграфу": Як змінилися ціни на продукти від 2022 року.
Джерело: 0352.ua




